Jacuzzi ®

Hidromasszázs

A hidromasszázs "külső krenoterápiás" kezelés (azaz olyan kezelés, amelyben a test valamilyen anyaggal kerül kapcsolatba, ez esetben vízzel). A kezelés meghatározott nyomású, speciális vízsugárral történik.

Hidromasszázs


A sugarak centripetális irányúak, vagyis a talptól a mellkas felé haladnak - a visszatérő véráram keringésének támogatására. A kezelés kb. 15 percig tart, amely után a beteg újabb 15 percig pihen.

Terápiás szempontból ez a centrális vízsugár az egyik alapköve a hidromasszázsnak a Jacuzzi® szerint. A hidromasszázs és pezsgőfürdő kádakat tehát nem véletlenül tervezték különösen a vízsugár helyzetére, de fontos szerepet játszott a belső formák ergonómiája, ahogy a hidroterápiás művelet hatása is (láb-, comb- és hát-fúvókák).

A gondos kutatás gyümölcseként a kád kialakítása szintén alapvető eleme a jó hidromasszázsnak. A hagyományos kádak figyelembe vételével és az ergonomikus alsó és oldalsó részekkel a Jacuzzi® hidromasszázst úgy tervezték, hogy lehetővé tegye bármilyen testalkat még pontosabb elmerülését és a kedvezőbb vízkeringetést.

 

A JACUZZI® FÚVÓKÁK

A Jacuzzi®vízsugár fúvókák a hidromasszázs szivattyúval együttműködve a levegő és víz tökéletes keverékét bocsátják ki. Ez a Jacuzzi® által feltalált technológia a Venturi-elvet használja ki: folyadékáramlásban a nyomás fordítottan arányos a sebességgel. Következésképpen a vízcső korlátozásával a folyadék sebessége nő, a nyomás csökkenése pedig lehetővé teszi, hogy a víz tökéletesen összekeveredjen a levegővel. Az eredményül kapott vízsugár iránya a testtel kapcsolatba lépve a legjobb lehetséges masszás az izmok számára mélyre hatóan, de mégis kíméletes módon.
Végül, a kezelés testre szabásához a Jacuzzi® fúvókák által kibocsájtott víz hőmérséklete 30°C-kal növelhető és csökkenthető.

 

A FÜRDŐTERÁPIA FIZIKAI ÉS KÉMIAI HATÁSAI.

A hidromasszázs kád lehet teljes vagy részleges. A speciális terápiás központokban természetesen mineralizálódott vizet (termál) vagy gyógyhatású anyagokkal mesterségesen módosított vizet (sók és olajok hozzáadásával) használnak különböző hőmérsékleten és nyomáson. A Jacuzzi® pezsgő- és forrófürdők természetes vízellátást használnak. A víznyomás segít kitisztítani az ereket és növeli a perifériás keringést. Ennek érdekében a fúvókák tervezése rendkívül lényeges. A maximális hasznosulás garantálása érdekében a fúvókának két fontos tulajdonsága van:

  • 30°C hőmérsékleten, a csípő és a combok vonalán ferdének kell lennie, hogy a masszázs a megfelelő helyen, lágyan és mélyen érje a testet, akárcsak a természetes masszázsnál, a perifériás részektől a szív irányába. A merőleges fúvókák ugyanis túl agresszívak a test számára;
  • A hidromasszázs maximális személyre szabásához változtatható irányúnak kell lennie.

 

A HŐMÉRSÉKLET

A fájdalom enyhítését a hő bizonyos tulajdonsága biztosítja. A vaszkuláris pangás (a véráramlás sebességének csökkenése) javulását valószínűleg a vérbőség kiváltása indukálja. Néhány szerző szerint még az érzőidegek útvonalát is gátolhatja a bőr termikus idegvégződésein keresztül. Mindemellett a forró víz növelheti a vér áramlását és az izmok lazulását. A testhőmérsékletnél (37°C) magasabb hőmérsékletű vizet nevezzük forrónak; 40°C fölött nagyon forró, míg 46°C fölött csak néhány másodpercig alkalmazható. A hidromasszázsos forró fürdő az első pillanatban euforikus érzést kelt, de rendkívül "stresszes" lehet a test számára. A hidromasszázs fürdők főként a stresz leküzdésére alkalmazott eszközök, de fontos a víz hőmérsékletét a fürdőzés időtartamának figyelembe vételével irányítani.

 

A TEST REAKCIÓJA

Minden egyes kezelésnek van eredménye. Ebben az esetben egészen pontosan a test vagy testrész hidromasszázs kezelésre adott reakciójáról beszélünk. A fürdőzésre - különösen a hidromasszázs kádban történő fürdőzésre - kiváltott reakciók lehetnek elsődlegesek és másodlagosak. Az elsődleges reakció szigorúan a kezelés (forró vagy hideg víz; hidromasszázs) és a víz (gyógyfürdő bizonyos oldott ionokkal) tulajdonságaihoz kötődik. A másodlagos reakciók a kezelésben részesülő személy állapotához (konkrét megbetegedés, főleg gyulladások) köthetőek.

 

TERÁPIÁS TULAJDONSÁGOK

A hidromasszázs kiemelkedő hatással van a láb vérkeringéssel kapcsolatos (visszerek, rózsaér, visszérgyulladás utáni szindrómák) megbetegedéseire; de a csontízületi gyulladás, krónikus extraartikuláris gyulladásos reuma, trauma vagy műtét következményei, ödémák esetében is alkalmazható. A balneoterápia - különösen hidromasszázzsal - hasznos gyógymód vénás betegségekre. A hidromasszázs fürdők általában nagyon értékes gyógyszerek krónikus reuma és fibromyalgia esetében. Javasolt krónikus höröghurut, vesegyulladás, menstruációs fájdalmak, gyomor- és bélelváltozások esetében, és mint fájdalomcsillapító eljárás epe- és vesekő kezelésére.

A forró víz terápiás hatásai hatnak minden testalkatra, testméretre és stressz szintre. A pezsgőfürdőben többen is elférnek, és egyszerre elégít ki különböző igényeket. Néhány embernek erőteljes vízsugárra van szüksége az izomtömeg lazításához, másoknak nyugalomra van szüksége az enyhítő vízben, hogy a gondolatait felfrissítse és a testét ellazítsa.

Ezért van a hidromasszázs fürdőkben minden izomcsoport számára megfelelő méretű és intenzitású fúvóka. Minden Jacuzzi® pezsgőfürdőbe épített Jacuzzi® PowerPro® fúvóka (kültéri vagy beltéri, házi használatra) közvetlen vízsugárral és nagy pontossággal lett tervezve. A vízsugár nyomása átvihető egyik ülőhelyrőla másikra, a hidromasszázs fúvókák pedig minden ülőhelynél egymástól függetlenül ki- és bekapcsolhatóak.

A Jacuzzi® pezsgőfürdők külső/belső mozgással lettek tervezve. Másfelől a forgó vízsugár reprodukálja a hát bizonyos pontjait körkörös mozgással dörgölő kezet.

 

EGYÉB TERÁPIÁS TULAJDONSÁGOK

A bőr forró vizes stimulációja hipertermiát és értágulatot eredményez. Ez a nyirokkeringés növekedésével és azon sejtek és antitestek aktiválásával jár, amelyek képesek elsöpörni a váladékot és a kialakulóban lévő hegszövetet, mint az antigének vagy enzimaktivitást serkentők.

Lényegében, mint általában a hidromasszázs kádak esetében, az ásványi sók bőrön át történő felszívódása elhanyagolható; a terápiás hatás a fürdő és a merülő típusú hidromasszázs esetében teljes egészében a víz mechanikus és termikus hatásának köszönhető.

A hőmérséklet függvényében a hatások a következőképpen összefoglalhatók:

Bőr: hőmérsékletének mérsékelt növekedése, értágulat és verejték- és faggyúmirigyek megnövekedett tevékenysége.

Keringés: a víz mérsékelt melegedése megnyugtatja az érrendszer teljes felületét.

Légzés: általában a hőmérséklet emelkedése megkönnyíti a légzést.

Izmok: egy 37°C hőmérsékletű hidromasszázs kád csökkenti az izom ingerelhetőségét és munkaképességét. Nagyon rövid idejű alkalmazása elősegíti a revitalizáló hatást intenzív izomterhelés után.

Idegrendszer: a 37°C hőmérsékletű fürdők elsőre üdítő hatásúak, később csökkentik a stresszt.

Vér: csökkenti a vörös gömböcskék számát, esetleg a belső szervekben történő feltartóztatással, valamint a vörös vértestek csökkenése is tapasztalható.

 

TERÁPIÁS GYAKORLATOK

A kád a mélysége és a víz fizikai jellemzői megtámasztjáka csípőt és olyan mozgásokat tesznek lehetővé, amikre más helyzetben nem lennénk képesek. Ez kifejezetten hasznos ízületi- izommerevség és az ízületi gyulladás néhány esetében.

A hidromasszázs kádakban végzett gyakorlatok fontos szerepet játszanak a balneoterápiában.

Emellett fontos kezelésnek bizonyul az idegrendszeri és a vázizomzat fájdalmától szenvedő számos beteg számára. A hő, a víz hidrosztatikus nyomásával együtt blokkolhatja a fájdalomérzést a hő- és mechanoreceptorokra gyakorolt hatásával, így befolyásolva a gerincvelői közvetítés mechanizmusait.

A hidrosztatikus nyomás enyhítheti a fájdalmat, a perifériás ödémát csökkentve és a szimpatikus idegrendszer tevékenységét tompítva. Krónikus megbetegedések gyakori alternatív gyógymódja a gyakorlatok nélküli fürdőzés. Ahogy korábban említettük, nagyon gyakori kezelési formája az ízületi gyulladásnak Európa számos országában, valamint Izraelben és Japánban.

 

ELLENJAVALLATOK

Ahogy az összes egyéb külső kúra esetében, a hidromasszázs ellenjavallt rosszindulatú daganatok, terhesség és szoptatás ideje alatt, és más megbetegedések akut szakaszában. Nem ajánlott gümőkór exudatív stádiumában, akut és krónikus légzési elégtelenség esetében sem. Dermatológiai szempontból hólyagok és göbös elváltozások esetén szintén nem javasolt. A vérkeringést figyelembe véve ellenjavallott thrombophlebitis, súlyos hipertónia vagy isémiás szívbetegségben szenvedők számára is. Ugyanakkor tartsa észben, hogy az alábbi mellékhatások merülhetnek fel: a fürdő magas hőmérséklete által kiváltott hőstressz, és egyéb vérkeringési, légzési rendszert érintő tünetek. Minden betegség esetén célszerű a kezelőorvossal egyeztetni.

Kategóriák

Rólunk

1956-ot írtunk, amikor Roy Jacuzzi feltalálta a hidromasszázst,és egy forradalmian új gondolatot vezetett be a fürdőszoba világába: ajóllétét. Azóta töretlen a Jacuzzi® hídromasszázs vezető szerepe a presztízs és a hatékonyság világában és abban ahogyan emberek millióinak álmait, igényeit és életstílusát értelmezi. Ezért, mikor a Jacuzzi®-t választja nem egyszerűen egy hidromasszázs mellett dönt, hanem belép egy egyedi és utánozhatatlan világba: a sajátjába!

Jacuzzi vásárlás, webáruház


Legyen tagunk Ön is!

Iratkozzon fel, hogy elsőként értesülhessen újdonságainkról!

Az eredeti Jacuzzi®, amely otthonába viszi a tökéletes wellness élményt.

Elérhetőségeink
Oldalak
Információk