Jacuzzi ®

Szauna

Gyógyászati értelemben a szauna általában a finn szaunát jelenti: fa borítású helyiség, fa padokkal, valamint a 70 - 100°C-os környezeti hőmérsékletet fenntartó (az átlagos hőmérséklet többnyire 80-90°C) hősugárzó fűtőegységgel. 

Szauna

A felhevített kövekre öntött vízből gőz keletkezik. A gőztermelés általában úgy történik, hogy a helyiség páratartalma 50-60 gramm gőz halmazállapotú H2O/m3 legyen. Egy normál finn szauna kezelés időtartama 5-20 perc, aztán egy hideg fürdő (vagy zuhany) következik, majd a szobahőmérsékletű regenerálódási időszak a szaunába történő visszatérés előtt. Egy önálló kezelésben ez a szisztéma kétszer-háromszor ismétlődik.

Egyik változata lehet a száraz szauna: az eljárás alapjaiban megegyezik a finn szaunával, azzal az eltéréssel, hogy ebben az esetben nincsen gőz. Az infravörös szaunákban más fűtőrendszert alkalmaznak, hogy ugyanazt a hőmérsékletet érjék el, mint a hősugárzós szaunákban.

 

A SZAUNA FIZIKOKÉMIAI ÉS BIOLÓGIAI HATÁSAI

A szaunák úgynevezett hőterhelést okoznak. A kardiovaszkuláris rendszer a hőterhelésre a szívverés gyorsulásával válaszol, ami pihenés közben megduplázódhat és a perctérfogat 70%-kal megnövekedhet. Emellett van egy kb. 40%-os ellenállás csökkenés, ami a perifériás keringés növekedését teszi lehetővé. A perifériás keringés növekedése nagyobb általános véráramláshoz vezet, ami nagyobb bőrfelületi hőcserét (izzadás), következésképpen véráramlás-csökkenést okoz az izom, vese és zsiger szintjein. A perifériás ellenállás csökkenésével a diasztolés érték csökken, miközben a vérnyomás egyenletes marad a szaunázás ideje alatt. Az anyagcserés oxigénfelvétel növekszik, ami egy mérsékelt testmozgás hatásával egyezik meg. A hőterhelés ellensúlyozása érdekében a szimpatikus idegrendszer és a hipotalamusz-hipofízis-mellékvese rendszer aktiválódik. A béta-endorfinok növekedése (az agy természetes ópiátjai) a fájdalom csillapodásának az oka. A szaunának izomlazító, valamint kötőszövet, ínszalag és ízületi szövetek rugalmasságát javító hatásai is vannak, ami a fájdalom csökkenésével jár.

 

A SZAUNA FIZIKAI ÉS MEGELŐZŐ KEZELÉSKÉNT TÖRTÉNŐ ALKALMAZÁSA

Néhány tanulmány bebizonyította a szauna terápiás hatékonyságát magas vérnyomásban és pangásos szívelégtelenségben szenvedők számára, valamint szintén hasznosnak bizonyult miokardiális infarktus után.
A krónikus obstruktív tüdőbetegségben (BPCO) szenvedők, az idült fájdalommal élők szintén élvezhetik az előnyeit. A meglévő bizonyítékok alátámasztják a szaunák méregtelenítő hatását, és számos protokoll létezik a környezeti okok által kiváltott betegségre. Általánosságban elmondható, hogy a szaunaterápia biztonságos és számos előnyét az egészségesek is élvezheti.


A SZAUNA ÉLETTANI HATÁSAI / HATÁS ÉLETTANI VÁLTOZÁS

Bőr hőmérséklete / 40°C néhány perc alatt.

Rektális hőmérséklet / 0,2°C - 72°C 15 perc után. 0,4°C - 92°C 20 perc után. 1,0°C - 80°C 30 perc után.

Izzadás Átlagosan / 0,3 - 0,5 liter.

Felületi véráram Növekedés / 0,5-ről 5 liter/percre.

Vese- és hasi szervek véráramlása / 0,2 - 0,4 liter/perc csökkenés illetve 0,6 liter/perc. Véráramlás az izmokba Lényegében változatlan.

Szívverés / 60-75/percről 100/percre szaunához szokott egyéneknél; másoknál 150/percre gyorsulhat a hőmérséklet az eltöltött idő függvényében.

Perctérfogat / Normál nyugalmi állapotból 5-6 liter/percről (a szívből percenként kiáramló vér mennyisége) 9-10 liter/percre.

Szisztolés vérnyomás / Változatlan, vagy növekedés/csökkenés 25 Hgmm-ig (egyénenként eltérő). Szauna után lehetséges erős nyomáscsökkenés instabil vérnyomású egyéneknél (ájulás).
35 Hgmm-ig (egyénenként eltérő).

Diasztolés vérnyomás / Változatlan, vagy növekedés/csökkenés

 

ELLENJAVALLATOK

A magas hőmérséklet miatt a szauna ellenjavallt visszerek, kapilláris törékenység, vénás trombózis és nem javasolt rosacea esetén.

Kategóriák

Rólunk

1956-ot írtunk, amikor Roy Jacuzzi feltalálta a hidromasszázst,és egy forradalmian új gondolatot vezetett be a fürdőszoba világába: ajóllétét. Azóta töretlen a Jacuzzi® hídromasszázs vezető szerepe a presztízs és a hatékonyság világában és abban ahogyan emberek millióinak álmait, igényeit és életstílusát értelmezi. Ezért, mikor a Jacuzzi®-t választja nem egyszerűen egy hidromasszázs mellett dönt, hanem belép egy egyedi és utánozhatatlan világba: a sajátjába!

Jacuzzi vásárlás, webáruház


Legyen tagunk Ön is!

Iratkozzon fel, hogy elsőként értesülhessen újdonságainkról!

Az eredeti Jacuzzi®, amely otthonába viszi a tökéletes wellness élményt.

Elérhetőségeink
Oldalak
Információk